Ехуд Барак предупреди за подновяване на атаките срещу Газа при неспазване на примирието
Ехуд Барак предупреди за подновяване на атаките срещу Газа при неспазване на примирието / снимки: Reuters

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак спомена за възможността Израел да поднови атаките си срещу ивицата Газа, ако Хамас не спазва влязлото в сила прекратяване на огъня, предаде Франс прес. Споразумението официално влезе в сила в 19.00 ч. по Гринуич вчера вечерта, след дипломатическите усилия на Египет и САЩ.

"Прекратяването на огъня може да трае девет дни, девет седмици или повече, но ако не се задържи, то ние знаем какво ще направим и е ясно, че ще разгледаме възможността да подновим военните ни дейности в случай на стрелба и провокация", подчерта Барак.

Междувременно дванайсет ракети бяха изстреляни от ивицата Газа срещу Израел в продължение на един час малко след обявяването на примирието между групировката Хамас и Израел, предаде Ройтерс. По думите на говорител на израелската полиция ракетите са паднали в безлюдни райони и не са причинили жертви и щети. От армията съобщиха, че противоракетната отбрана на Израел е прехванала някои от ракетите. Очевидци разказаха, че малко след влизането в сила на споразумението за прекратяване на огъня в Газа е имало една експлозия. Няма пострадали хора и не е известна причината за взрива.

На Западния бряг израелските сили задържаха 55 предполагаеми палестински бойци, предаде Ройтерс. Задържаните са от няколко въоръжени палестински групировки. Сред тях е имало и високопоставени членове на тези групировки. Предполага се, че те са се занимавали с терористична дейност, допълва Франс прес.

Тази сутрин споразумението за примирие се спазва в ивицата Газа, посочва Франс прес, като припомня, че от палестинска страна жертвите са 155, а от израелска - 5.

Ехуд Барак предупреди за подновяване на атаките срещу Газа при неспазване на примирието
netinfo

По повод договореното спиране на огъня Ехуд Барак припомни, че става дума за текст, под който няма поставени подписи. "Това не означава, че той няма стойност, но значи, че отразява само нашите договорености с египтяните от една страна и договорките между Хамас и египтяните от друга, както и ограниченията, които двете страни приеха", заяви министърът на отбраната, предава БТА.

Той посочи, че най-важната точка в поетите ангажименти е всички палестински групи да спрат враждебните си действия срещу Израел, в това число изстрелването на ракети или нападения срещу израелската армия по протежение на границата на Израел с Газа.

Барак добави, че ако спокойствието се запази, то палестинските земеделци ще могат да обработват земите си дори до самата границата на Газа с Израел. Засега израелската армия забранява на палестинците да се доближават до разделителните ограждения и открива огън по нарушителите, посочва Франс прес.

По повод на отказа на Израел от сухопътна операция в Газа Ехуд Барак каза, че подобна операция би създава ситуация, при която израелците да трябва да останат с години в палестинския анклав.

Договореното спиране на огъня в ивицата Газа задължава Израел да прекрати всички военни действия в Газа по вода, суша и въздух, в това число кратките сухопътни операциите и целевите удари. Палестинските групировки от своя страна трябва да престанат с враждебните си действия срещу Израел, в това число изстрелване на ракети и атаки по границата.

По време на последната офанзива срещу Газа Израел изстреля 1500 ракети от въздуха и от морето. Хамас и Ислямски джихад изстреляха почти същия брой ракети по Израел, посочва още ДПА. От палестинските ракети 875 паднаха в ненаселени райони, а 421 бяха прехванати от израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол", а 58 поразиха населени райони в Израел.

Ехуд Барак предупреди за подновяване на атаките срещу Газа при неспазване на примирието
netinfo