Египетската полиция разпръсна молитва за края на Рамазана
Египетската полиция разпръсна молитва за края на Рамазана / снимка: BGNES

Египетската полиция разпръсна неразрешена от властите молитва на площад в село североизточно от Кайро, организирана от забранената ислямистка организация "Мюсюлманско братство" по случай края на Рамазана, предадоха световните агенции.

Служителите на реда използвали сълзотворен газ срещу събралите се богомолци в Ас Салхия, на източния бряг на делтата на река Нил. Десетки привърженици на "Мюсюлманско братство" били задържани от полицията за оказване на съпротива.

Според ислямистката организация са били ранени 15 и арестувани 35 нейни активисти. Полицията съобщи за десетки арестувани, но без да уточни броя им.

За момента не е известно защо властите и организаторите не са успели да се договорят за мястото на провеждане на молитвата. По традиция молитвите по случай празника Айд ал Фитр, който бележи края на свещения за мюсюлманите месец, се провеждат на големи открити пространства.

"Мюсюлманско братство" е извадена от закона организация, но на практика е водеща опозиционна сила, отбелязват агенциите. Тя държи една пета от местата в парламента, като нейните депутати се водят за независими, и функционира открито при строги ограничения.

Селищата в делтата на Нил като Ас Салхия са известни като бастиони на "Мюсюлманско братство".

Политическата конфронтация на организацията с властите често води до сблъсъци с полицията. Само през тази година са били арестувани повече от 600 активисти на "Мюсюлманско братство", включително няколко нейни ръководители. Над 40 от тези хора бяха изправени пред военни съдилища по обвинения в легализиране на незаконно придобити средства и поддържане на тероризма.

Празникът Айд ал Фитр, който настъпи днес в Египет и други ислямски страни, бележи края на постите през Рамазана, отбелязва ИТАР-ТАСС. Един от най-големите мюсюлмански празници, той продължава три дни.

Прието е мюсюлманите да прекарват Айд ал Фитр в семеен кръг или извън града. Приготвят се сладкиши, разменят се подаръци и се прави помен за покойните.