Едуард Сноудън предупреди, че правителства прилагат политика на страха
Едуард Сноудън предупреди, че правителства прилагат политика на страха / БГНЕС

Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън предупреди, че правителства използват "политика на страха", за да прокарат повече закони за следене на гражданите, предаде ДПА.

"Тероризмът се превърна в нещо като законодателна магическа пръчица", каза той по интернет връзка в Осло от Русия, където живее в изгнание.

Сноудън даде примери с неотдавнашните събития в Турция, където бяха извършени масови арести, и с приемането на ограничаващи човешките права закони за следене в страни от Великобритания до Китай, Русия и САЩ.

Подготвят петиция за помилването на Едуард Сноудън

"Не се страхувайте, имайте готовност", каза той на публиката в Осло, като отбеляза, че предстои тежка работа.

Най-ефикасният отговор на широкообхватни репресивни мерки е да се приемат непоклатими конституционни права, които "не зависят от страстите на настоящия политически елит", изтъкна той.

Президентското управление на Барак Обама в САЩ показа, че "на избраните длъжностни лица може и трябва да се има възможно най-малко доверие, защото предизборните обещания не са надеждни", каза Сноудън.

Едуард Сноудън иска Барак Обама да го помилва

Той е издирван от правителството на САЩ по обвинения в шпионаж за разкриването на програмите за събиране на информация от телефони и интернет на американската Агенция за национална сигурност.

През март Сноудън получи наградата "Осиецки" на норвежкия ПЕН център за изключителни усилия в защита на свободата на словото.

Миналия месец норвежкият ПЕН център отложи за юни планираната за вчера церемония по награждаването му в обстановка на юридически усилия да се издействат гаранции, че той няма да бъде екстрадиран в САЩ, ако посети Норвегия.

Източник: БТА