Единствената жена на мястото на катастрофата открила черната кутия на самолета
Единствената жена на мястото на катастрофата открила черната кутия на самолета / БГНЕС

Единствената жена, работеща на мястото на катастрофата на разбилия се самолет на "Джърмануингс", е открила втората черна кутия на самолета, при това в първия си работен ден.

"Всички бяха щастливи. Това беше облекчение..., облекчение за всички хора, които работеха там от седмица и половина без почивка", каза 32-годишната Алис Колдфи.

Тя е единствената жена от общо 43-членния екип от планински полицаи, работещ на мястото, където се разби самолета. Четвъртък, когато беше открита черната кутия, е бил първият работен ден на Колдфи. Задачата й в този ден е била да търси дрехи и лични вещи на загиналите заедно с друг свой колега.

"Бях наистина концентрирана върху личните вещи. Опитвахме се да достигнем до зони, които до сега не са били претърсвани, за да намерим колкото се може повече дрехи", каза тя.

Потъмняла от огъня и с приблизителните размери на кутия за обувки, ценната част на самолета, записала неговите последни минути, е била трудно откриваема, тъй като цветът й е бил същия като на заобикалящите я камъни. Черните кутии, независимо от името си, винаги са боядисани в ярки цветове, за да могат да бъдат открити по-лесно при нужда.

След намирането й кутията е била изпратена незабавно в Париж, където експерти анализират данните в нея. Според тях вторият пилот на самолета Андреас Лубиц умишлено е настроил автопилота и увеличил скоростта, така че летателният апарат да се разбие във Френските Алпи.

Източник: БГНЕС