Джулиан Асандж ще издаде мемоари
Джулиан Асандж ще издаде мемоари / снимка: Reuters

Основателят на Wikileaks Джулиан Асандж е продал мемоарите си на две издателства и се очаква ръкописът да бъде готов през март, съобщи Ройтерс, като се позова на британския в. "Гардиън".

Асандж е под домашен арест във Великобритания и се подготвя за съдебна битка срещу екстрадирането му в Швеция, където властите искат да го разпитат по подозрения за извършени от него сексуални престъпления.

Според "Гардиън" 39-годишният австралиец е продал мемоарите си на британското издателство Canongate и на американското Knopf, което е част от издателската група Random House.

Вестникът се позовава на съобщение в Туитър, в което оглавяващият литературния отдел на испанското издателство Random House Mandadory Клаудио Лопес заявил, че ръкописът ще бъде готов през март.

Говорител на Random House в Ню Йорк каза, че засега издателството няма информация по въпроса. Canongate също не можа да потвърди или да отрече информацията, публикувана в "Гардиън".

Според вестника Джейми Бинг от Canongate потвърдил новината, като казал, че издателството се занимава с всички права по превода, допълва БТА.

Мемоарите на Асандж изглежда ще бъдат публикувани малко след издаването на книгата на бившия втори човек в ръководството на Wikileaks Даниел Домшайт-Берг "Вътре в Wikileaks: времето, което прекарах в най-опасния уебсайт в света", която се очаква да излезе от печат през януари.