Джулиан Асандж: Има нова форма на финансов макартизъм в САЩ
Джулиан Асандж: Има нова форма на финансов макартизъм в САЩ / снимка: Reuters

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж заяви, че в САЩ се появява „нова форма на финансов макартизъм” след решението на Банк ъв Америка да спре от днес всички транзакции за сайта му, който е специализиран в разкриването на поверителни документи, предаде АФП.

„Това е нова форма на финансов макартизъм, която лишава организацията ни от средствата, от които тя се нуждае, за да оцелее, която лишава лично мен от средствата, от които се нуждаят адвокатите ми, за да ме защитят от екстрадиране в САЩ или Швеция”, заяви Асандж пред журналисти в източното английско градче Бекълс на около 200 км североизточно от Лондон, близо до което се намира имението, където той е под домашен арест, пише БТА.

Американската банка Банк ъв Америка обяви по-рано днес, че е решила да преустанови всички транзакции за сайта Уикилийкс. „Банк ъв Америка се присъединява към мерките, обявени досега от Mastercard, VISA, PayPal, VISA Europe и други и повече няма да извършва никаква транзакция от какъвто и да било вид, за която има основания да смята, че е предназначена за Уикилийкс, заяви говорителят на банката Скот Силвестри.

„Това решение се основава на факта, че имаме причини да смятаме, че Уикилийкс може да се занимава с дейности, които освен всичко друго противоречат на вътрешната ни разплащателна политика”, добави говорителят.