Джихадисти принудиха 1500 семейства да се изтеглят с тях от Мосул
Джихадисти принудиха 1500 семейства да се изтеглят с тях от Мосул / БГНЕС

Бойци на групировката "Ислямска държава" отвлякоха 295 бивши членове на иракските сили за сигурност близо до град Мосул и принудиха 1500 семейства да се изтеглят заедно с тях от град Хамам ал Али, заяви Върховният комисариат за правата на човека на ООН, цитиран от Ройтерс.

Откриха масов гроб със 100 обезглавени тела близо до Мосул

Отвличанията са били извършени миналата седмица край Мосул, където иракските правителствени сили, кюрдски формирования и шиитски милиции, подкрепяни от авиацията на подкрепа на ръководената от САЩ коалиция настъпление, настъпват към града, който от две години е в ръцете на "Ислямска държава".

"Изглежда, че хора биват насилствено премествани или отвличани с цел да бъдат използвани като жив щит или убити", каза говорителката на върховния комисариат Равина Шамдасани.

ООН: "Ислямска държава" се опитва да набере войници сред децата в районите около Мосул

Стотина бивши членове на иракските сили за сигурност са били отвлечени около полунощ на 3 ноември от село Мауали на двайсетина километра западно от Мосул. Други 195 са били отвлечени между 1 и 4 ноември от села в окръг Тал Афар. Похитените семейства са били доведени на летището в Мосул, каза Шамдасани и засега съдбата им е неизвестна, каза тя.

Иракската армия влезе в Мосул в началото на ноември

ООН също така има информация, че най-малко 30 шейха са били отвлечени в окръг Синджар на 2 или 3 ноември и отведени на неизвестно място. Организацията се опитва да провери информацията, че 18 от тях са били убити на 4 ноември в Тал Афар, каза Шамдасани.

Източник: БТА