Две експлозии разтърсиха сирийския град Алепо, танкове щурмуват Хомс
Две експлозии разтърсиха сирийския град Алепо, танкове щурмуват Хомс / снимка: Reuters

Седемнайсет души са убити при две мощни експлозии в северния сирийски град Алепо, предаде Ройтерс, като се позова на държавната телевизия. Двата взрива отекнали пред бази на силите за сигурност. Сирийската държавна телевизия показа кадри на улица, осеяна с кръв, тела и отломки. Експлозиите били толкова мощни, че били чути на 20 километра.

Според частната сирийска телевизия Адуния 11 души - военни и цивилни - са убити при експлозия пред военна база и шест при взрив пред база на силите за сигурност. Повечето жертви са цивилни, предаде ИТАР-ТАСС.

Руската агенция съобщи, че десетки сгради са понесли щети. Според ИТАР-ТАСС мишени на нападенията са били щаб на военното разузнаване и казарма на вътрешни войски.

Това е проявата на насилие с най-много жертви в Алепо от началото на протестите в Сирия срещу режима на президента Башар ал Асад преди 11 месеца, отбелязва Ройтерс. Северният сирийски град, който е най-многолюдният и е главен икономически център в страната, е сравнително спокоен от началото на избухналите преди 11 месеца протести срещу режима. Демонстрациите и насилието в Алепо обаче се разрастват през последните седмици, допълва БТА.

Най-малко 70 души бяха убити при три самоубийствени атентата в сирийската столица Дамаск през декември и януари. Режимът обвини поне за някои от тези нападения терористичната мрежа Ал Кайда и обеща да отговори с "железен юмрук".

Танкове на сирийската армия щурмуват квартал на бунтовния град Хомс, предаде Франс прес, като се позова на ръководителя на базираната в Лондон правозащитна асоциация Рами Абдел Рахман. Тежката бойна техника влязла в квартал Иншаат преди изгрев слънце. Войници претърсват Хомс къща по къща, според активисти.

57 цивилни бяха убити в четвъртък в централния сирийски град, който е бастион на съпротивата срещу режима, съобщи по-рано Рахман. Над 400 души са загинали от събота до сряда вечерта в Хомс, обстрелван от силите на Асад.

Междувременно Ливан започна да струпва войски по границата със Сирия, предаде ДПА, като се позова на военен източник. Мярката е предприета с цел защита на ливанската граници след съобщенията, че оръжия са внасяни контрабандно в западната сирийска провинция Хомс, която е център на бунта срещу режима на президента Башар ал Асад. Местен жител съобщи, че ливанските войници са изградили контролно-пропускателни пунктове.