Двама души са задържани във връзка с атентата в Анкара
Двама души са задържани във връзка с атентата в Анкара / БГНЕС

Турските власти са задържали двама души, свързани с Кюрдската работническа партия (КПП), по подозрения, че са знаели предварително за нападението в Анкара, при което загинаха 97 души.

Според представител на Министерството на вътрешните работи заподозрените са знаели за готвения атентат и девет часа преди осъществяването му са споделили за него в социалната мрежа Туитър.

Разгадаха шифъра на най-смъртоносния атентат в Турция

Анкара по-рано заяви, че основният заподозрян за атентата е групировката „Ислямска държава", но не изключи и възможното участие и на други организации като ПКК.

„Зад терористичния атентат може да стоят както „Ислямска държава", така и Кюрдската работническа партия", посочи турският премиер Ахмет Давутоглу .

Анкара: Мъж и жена от Северен Ирак са атентаторите самоубийци

По-рано днес Турция привика посланиците на САЩ и Русия, за да предупреди двете страни да не предоставят въоръжение и подкрепа на силите на сирийските кюрди, които в момента се сражават срещу групировката „Ислямска държава" в Сирия, съобщи турски държавен служител от Външното министерство.

Турция възприема Демократичния съюз на Сирия като клон на забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК), с която Анкара е в конфликт от 1984 г.

Източник: БГНЕС