Два месеца затвор за трима критици на режима в Казахстан
Два месеца затвор за трима критици на режима в Казахстан / снимка: Reuters, архив

Казахстанското правосъдие хвърли за два месеца в затвора двама опозиционери и един журналист. Това заяви местната опозиция, предаде Франс прес. Опозиционните сили в Казахстан твърдят, че режимът на президента Нурсултан Назарбаев засилва натиска върху тях след кръвопролитното потушаване на социалните размирици през декември.

Лидерът на неразрешената партия "Алга" Владимир Козлов и опозиционерът Серик Сапаргали, арестувани в понеделник от тайните служби на Казахстан, ще останат зад решетките до края на март, заяви за АФП Михаил Сизов от ръководството на "Алга".

Двамата са обвинени, че подстрекавали стачкуващи работници от петролния отрасъл при социалния конфликт на 16 декември в град Жанаозен, който прерасна в безредици. По официални данни загиналите са 17, отбелязва радио "Дойче веле", цитирано от киргизстанския портал "Республика" (http://www.respublika-kz). Руски медии споменават за 16 убити.

На същото заседание съдът в Алмати постанови Игор Винявски, главният редактор на независимия седмичник "Взгляд", да остане два месеца в ареста заради разследване за "призиви към насилствено сваляне" на режима, допълва БТА. Според обвинението журналистът е отпечатал през април 2010 година позиви, приканващи да бъде свален президентът Назарбаев, който е на власт още от съветско време.

Михаил Сизов заяви, че обвиняемите са невинни, но добави: "Не сме си правили илюзии", допълва АФП.