Принц Уилям, херцогиня Катрин и децата им принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи
Принц Уилям, херцогиня Катрин и децата им принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи / Gulliver/Getty Images
Кралският съд в Уулуич, източно от Лондон, осъди на доживотен затвор Хуснаин Рашид, който призоваваше към атентат срещу 4-годишния принц Джордж.
 
„Сигналът ви беше ясен – предоставихте името и адреса на училището на принц Джордж, снимка на училището на принц Джордж, инструкции и заплахи, че принц Джордж и другите членове на кралското семейство трябва да бъдат възприемани като потенциални мишени“, каза съдията Андрю Лийдс, когато прочете присъдата.
 
По време на заседанието на съда Рашид се призна за виновен за участие в подготовката на терористични действия и подстрекателство към тероризъм.

Gulliver/Getty Images

"Ислямска държава" заплашвала да убие принц Джордж?
 
В социална мрежа той призоваваше привържениците на радикалния ислям да извършват нападения срещу хора, като използват бомби и хладно оръжие, а също и да инжектират отрова в сладолед в магазините.
 
През октомври миналата година той публикува снимка на 4-годишния принц Джордж и адреса на училището Thomas's Battersea в Лондон, в което той учи. Отдолу имаше текст „дори кралското семейство няма да бъде оставено на мира“.

Guliver/Getty Images

Освен това при разследването в телефона на обвиненият британски гражданин беше открито събраното там ръководство с името „Муджахидин единак“, в което се съдържаха статии за това как се приготвят самоделни взривни устройства при домашни условия. Обвинението твърди, че Рашид имал намерение да публикува тези материали, което не станало поради залавянето му от полицията. Подсъдимият е преподавал в мечета в град Нелсън и, според разследването, имал намерение да замине за Сирия, за да се включи в бойните действия на страната на екстремистите от „Ислямска държава“.
БГНЕС