Доналд Туск: Украйна може да се срине, ако ЕС не подкрепи изборите
Доналд Туск: Украйна може да се срине, ако ЕС не подкрепи изборите / снимка: Guliver/Getty Images

Европейският съюз трябва да подкрепи президентските избори в Украйна, защото тази държава рискува да рухне или най-малкото да се разедини, предупреди полският премиер Доналд Туск, цитиран от агенция "Франс прес".

"През следващите няколко седмици съдбата на Украйна ще бъде решена. ЕС трябва да се концентрира върху вида на помощта, която ще позволи на Украйна да проведе избори на 25 май", каза Туск. "Днес бих мобилизирал целия ЕС и НАТО върху риска или заплахата, че украинската държава може да се срине, или поне да бъде обект на много болезнено разделение", добави той.

Туск постави под въпрос ултиматума на руския газов гигант Газпром, че Украйна има срок до 2 юни да изплати 1,6 милиарда долара за природен газ или Москва ще прекрати доставките на газ.

"Има различни оценки на цената анексирането на Крим. Днес е трудно да се каже кой на кого е длъжник. Дали Украйна е длъжник на Газпром и Русия? Или Русия в рамките на международното право е длъжник на Украйна, защото завзе нейна територия заедно с инфраструктурата и газовите полета около Крим", попита полският премиер.

Насилието в източната част на Украйна продължава няколко седмици.

Правителствените войски провеждат операции срещу добре въоръжените сепаратисти, които завзеха няколко града след свалянето на проруския украински президент Виктор Янукович през февруари.