Дмитрий Медведев предлага промени в изборното законодателство
Дмитрий Медведев предлага промени в изборното законодателство / снимка: Reuters

Руският президент Дмитрий Медведев внесе в Държавната дума проект за промени в изборното законодателство. Той предвижда използването на пропорционална или смесена - мажоритарно-пропорционална избирателна система на местните избори в райони с повече от 20 депутати, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от РИА Новости.

Най-малко половината мандати в представителните органи на тези райони ще бъдат разпределяни сред листите на политическите партии пропорционално на получените гласове за всяка от тези листи, уточнява агенцията. В изборите на представителни органи в общини с по-малко от 20 депутати ще може да се използва пропорционална, смесена или мажоритарна система.

Проектът цели да бъдат осъществени постановки от президентското послание към руския парламент от 30 ноември т.г. По думите на Медведев, политическата конкуренция на низово равнище ще съдейства за укрепване на доверието към партийната система и ще повиши отговорността на партиите пред населението, посочва РИА Новости.

Депутатите и фракциите в местните  парламенти ще трябва също да отговарят на определени изисквания, аналогични с изискванията към депутатите и фракциите в законодателните органи на 83-те субекта на Руската федерация - републики, области, автономни окръзи и др. Така например депутат, който влиза в определена фракция, ще може да членува само в съответната политическа партия, посочва БТА. Депутат, избран с партийна листа, няма да може да напуска своята фракция. При неспазване на тези изисквания депутатските пълномощия ще бъдат прекратявани предсрочно.

Промените ще засегнат близо 1200 представителни органи на местната власт в Русия, посочват руски осведомителни агенции.