/ БГНЕС
Дисертацията на испанския премиер Педро Санчес издържа проверката за плагиатство, предаде ТАСС. Процентът на заимствания чужд текст в дисертацията на испанския министър-председател Педро Санчес, за която той е получил образователна и научна степен "доктор", е допустим, съобщи на сайта си администрацията на премиера, цитирана от ТАСС.

Испанска министърка подаде оставка заради скандал с дипломата ѝ
 
"След анализ на докторската дисертация, защитена от министър-председателя Педро Санчес през 2012 г., системите за разкриване на плагиатство Turnitin (Турнитин) и PlagScan (ПлагСкен) потвърдиха оригиналността на съдържанието на научната работа, която надхвърля дела на заимстване от изследвания по сродни теми. Turnitin откри 13 процента съвпадения, а PlagScan - 0,96 на сто. Тези данни се обуславят от наличието на цитати и препратки, използвани при създаване на всяка научна работа". В научните среди такива проценти се смятат за допустими, посочва ТАСС.
 
По-рано мадридският в. "А Бе Се" обвини Санчес в плагиатство в докторската му дисертация. Премиерът отхвърли обвиненията и заплаши изданието със съд, ако не публикува опровержение на информацията си.

Красивият нов премиер на Испания (СНИМКИ)
 
На 11 септември министърът на здравеопазването Кармен Монтон обяви, че подава оставка заради скандал с дипломната й работа за получаване на магистърска степен. Това стана след обвинения на испански медии, че по време на следването си в университетска магистърска програма тя е получила оценки по нечестен начин.
БТА