Дипломати посещават Газа. Кампанията на Хамас заблуждава медиите
Дипломати посещават Газа. Кампанията на Хамас заблуждава медиите / снимкa: Reuters
Дипломати посещават Газа. Кампанията на Хамас заблуждава медиите
58906
Дипломати посещават Газа. Кампанията на Хамас заблуждава медиите
  • Дипломати посещават Газа. Кампанията на Хамас заблуждава медиите

Израел и Хамас са подложени на безпрецедентен дипломатически натиск през последните часове, за да спрат взаимните бомбардировки. Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и външните министри на осем арабски държави, както и на Турция, се очаква да посетят Газа. Висшите дипломати ще отидат там от египетската столица Кайро, където се водят мирни преговори между Израел и Хамас. През последната седмица повече от сто палестинци са убити, а ракетния обстрел на Хамас по израелски градове е отнел живота на трима души.

Лидерът на Хамас Халед Мешаал отхвърли отговорността за ескалиращия военен конфликт с Израел и добави, че не желае продължение на кръвопролитията.

"Израел трябва да спре да убива нашите лидери, да спрат инвазията си и прекратят блокадата над Газа. С Божията помощ американският народ ще се събуди и ще види, че е по-добре да застане на страната на 350 милиона араби, отколкото да продължи подкрепата си за Израел. Израелците са агресорите, следователно те трябва да хвърлят оръжието. Убиецът е този, който трябва да напусне нашите земи и да поиска мир, а не ние, жертвите!"

Според Мешаал Израел винаги предизвиква подобни събития преди избори. Той изрази увереност, че 30-те хиляди войници на границата с Газа са само заплаха от страна на премиера Бенямин Нетаняху. Въпреки тежките думи, самото присъствие на Мешаал в Кайро предполага, че Хамас търси мирен изход от ситуацията.

Посланикът на Палестина в София Ахмед ал-Мадбух обясни, че подкрепата в самия Израел за военните действия на Тел Авив силно намалява. Ако преди седмица тя е била 80%, проучвания от тази сутрин са показали спад до 30%. Той обясни, че през последната седмица Фатах води "ежечасови разговори" с Хамас, но не отговори на журналистически въпрос доколко Хамас има влияние върху лицата, които изстрелват ракетите по територията на Израел.

В същото време изглежда, че медийната кампания на Хамас успява да заблуди някои от западните медии. В понеделник CNN съобщи, че израелска ракета е убила 4-годишният Махмуд Садала в Газа по време на визитата на египетския премиер Хишам Кандил миналия петък. Израелските отбранителни сили обаче обявиха, че са спрели нападенията си по време на визитата на премиера, а репортерът на „Ню Йорк Таймс" информира, че щетите по сградата не изглеждат като от израелска бомбардировка.

В деня в който Израел започна своя обстрел на Газа, пък медийното звено на групировката Хамас качи в Туитър снимка на баща, който плаче и държи окървавеното тяло на малко дете. Почти веднага се оказа обаче, че снимката е заснета в Сирия, а не в Газа.

Много коментатори твърдят, че Хамас продължава да базира своите ракетни установки в гъстонаселени градски квартали, за да печели международна подкрепа заради многобройните цивилни жертви от израелските въздушни удари.