Десетки хиляди изпратиха убитите от „Флотилията на свободата
Десетки хиляди изпратиха убитите от „Флотилията на свободата / Reuters

Десетки хиляди опечалени се събраха в Истанбул на масовата погребална церемония за турските активисти, убити в израелската акция срещу "Флотилията на свободата", а турският президент Абдуллах Гюл заяви, че Турция никога няма да прости на Израел пролятата кръв, съобщиха турските медии и осведомителните агенции.

Ковчезите на повечето жертви, обвити в турски и палестински знамена, бяха отнесени за службата в централната джамия Фатих, преди покойниците да бъдат откарани за погребение в родните си места.

Дълъг конвой от коли и хора съпътстваше погребалното шествие. Улиците около джамията Фатих буквално почерняха от хора, носещи турското и палестинското знаме. Освен турци имаше и много палестинци. Събралите се скандираха "Смърт на Израел", "Кръвта не героите няма да остане неотмъстена", "Аллах е велик".

Убийствата на турците разгневиха мюсюлманската страна и доведоха до точка на скъсване и без друго обтегнатите отношения между двете страни, посочва информационният сайт "Уърлд булитин". Турция извика посланика си от Тел Авив, а турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвини Израел в "държавен тероризъм" и призова отговорните за смъртта на цивилните да бъдат наказани. Министър-председателят определи днес действията на Израел като "историческа грешка".