Десет ученици и учители ранени от бомби в Афганистан
Десет ученици и учители ранени от бомби в Афганистан / снимка: Reuters, архив

Шестима ученици и четирима учители бяха ранени днес при взрив на бомба в гимназия в източната афганистанска провинция Хост, предаде ДПА, позовавайки се на говорител на провинциалната управа. Състоянието на ранените е стабилно.

Междувременно в училище в северния град Кундуз, център на едноименната провинция, 30 момичета постъпиха в болница със симптоми на отравяне. Ученичките разказаха, че видели непознат мъж в черни дрехи да влиза в класната им стая им и по-късно усетили странна миризма, от която им прилошало, съобщава още БТА.

Афганистанското министерство на вътрешните работи обвини талибаните и за двата атентата. По време на управлението им през 1996-2001 г. религиозните фанатици бяха забранили на момичетата да посещават училище, а след падането им от власт са отговорни за подпалването на десетки училищни сгради и убийствата на много ученици и служители на образованието.

По-рано днес бомба, заложена от талибани край път в Южен Афганистан, избухна и уби двама войници от контингента на НАТО, съобщи ДПА. Националността на военнослужещите не бе разкрита.