Делото за заловено в камиони с българска регистрация оръжие в Скопие отложено за юни
Делото за заловено в камиони с българска регистрация оръжие в Скопие отложено за юни / netinfo

Делото за аферата със заловеното в български камиони оръжие на македонската армия, по което са обвинени осем души, започна в Наказателния съд в Скопие, предаде Макфакс.

В залата присъстваха седем от обвиняемите, а осмият – Ванчо Лазаров, бил на работа в Украйна. Поради това съдебният състав отложи делото за 6 юни. Трима от обвиняемите – полковник Илия Шкодровски и логистиците Нелко Менкоски и Виктор Раички са в ареста от декември миналата година.

Командващият ВИНГ на македонската армия Владимир Лазаров, началникът на управлението за видове и стандарти на армията Блажо Копачев, управителят на компанията “МЗТ” Глигор Стоянов, началникът на отдела за снабдяване и транспорт в Г4 на Генщаба на македонската армия Митко Рафайловски и началникът на щаба на командването за обучение във Велес Тони Поповски се защитават на свобода.

Те са обвинени в злоупотреба със служебното положение и фалшифициране на служебни документи. Според адвокатите обвиняемите не са контрабандирали оръжие, макар че освен старо оръжие в трите камиона с българска регистрация е било открито и ново консервирано оръжие. Според прокуратурата обвиняемите са причинили щети на държавата за 690 000 долара, пише БГНЕС.

На 14 декември 2006 г. македонското МВР залови в три български камиона на излизане от Скопие 300 броя картечници калибър 7,62 мм и 33 минохвъргачки калибър 120 мм. Оръжието на македонската армия, декларирано като старо, е трябвало да бъде транспортирано в България, като крайната точка засега остава неизвестна.

При залавянето на оръжието македонската полиция твърдеше, че декларираното като старо оръжие е всъщност ново и неизползвано и е от дарение, получено от НАТО преди седем години. Армията пък твърдеше, че пропускът е в това, че е било разрешено на конвоя да пътува, без да е съпроводен от полиция. Полицията пък твърдеше, че става дума за фалшифицирани документи.