Дейвид Камерън защити служителите си в скандала с подслушванията
Дейвид Камерън защити служителите си в скандала с подслушванията / снимки: Reuters

Британският премиер Дейвид Камерън защити служителите си за начина, по който са работили с полицията във връзка с твърденията за подслушване на телефони и подкупи в британските вестници на Рупърт Мърдок, предаде Ройтерс.

"Номер 10 (канцеларията на премиера) разкри пълната кореспонденция по имейл между началника на моята канцелария и (бившия помощник комисар в Скотланд Ярд) Джон Йейтс и тя показва, че моите служители са реагирали съвсем правилно", каза Камерън пред парламента.

Той добави, че не е нарушил парламентарните правила за поведението на министрите. Камерън говори в началото на извънредно заседание на парламента за кризата с подслушването на телефони, която обхвана медийната империя на Мърдок, подкопа доверието в полицията и предизвика съмнения за преценката на премиера.

Дейвид Камерън защити служителите си в скандала с подслушванията
netinfo

Асошиейтед прес отбелязва, че Камерън защитил също бившия си помощник Анди Коулсън с думите, че хората трябва да се смятат за невинни до доказване на противното, предава БТА. Според него ако се окаже, че Коулсън лъже, че не знае нищо за подслушването, той ще реагира по различен начин. Коулсън отрича да е знаел за подслушването на телефони във вестника, припомня АП.

"Не бих му предложил работата и смятам, че самият той не би приел", каза Камерън пред претъпкания парламент. Той добави, че дълбоко ще се извини, ако се окаже, че е бил подведен за ролята на Коулсън в скандала.

Лидерът на опозицията Ед Милибанд каза, че е време Камерън да поднесе пълни извинения за това, че е назначил Коулсън. "Това бе катастрофално погрешна преценка", каза Милибанд.