/ iStock/Getty Images
Почти всяко пето семейство в Афганистан е принудено да изпрати децата си на работа поради намаляването на доходите и трудната икономическа ситуация, в която страната се намира, откакто радикалните талибани завзеха властта. Това се посочва в доклад на международната благотворителна организация "Спасете децата".

Проучването, проведено сред 1400 домакинства в седем афганистански провинции, показва, че от август миналата година, когато талибаните поеха пълен контрол над страната, 82% от жителите са загубили източниците си на доходи, а 18% са били принудени да изпратят децата си сами да заработват прехраната си. По този начин, ако във всяко от тези семейства работи поне едно дете, около един милион афганистански деца понастоящем са ангажирани с детски труд, сочи проучването.

Според доклада най-много са пострадали семействата, живеещи в градските райони. Например половината от анкетираните в Кабул заявяват, че са загубили всички източници на доходи. Освен това 7,5% от участниците в проучването съобщават, че просят или разчитат на помощи от благотворителни организации, за да изхранват семействата си.

Директорът на "Спасете децата" в Афганистан Крис Няманди заяви, че организацията предприема всички възможни мерки, за да гарантира, че семействата в критично положение ще получат необходимата помощ.

"Истината обаче е, че хуманитарната помощ има своите граници. Това е икономическа криза и тя се нуждае от икономическо решение. Правителствата на други държави трябва да намерят начин да отблокират жизненоважни средства и да размразят финансови активи, за да предотвратят по-нататъшното разрастване на кризата", каза Няманди.

След като САЩ обявиха решението си да изтеглят военните си сили от страната, талибаните започнаха мащабна операция за поемане на контрола над Афганистан. На 15 август талибаните влязоха в Кабул без бой, а президентът Ашраф Гани избяга от републиката. На 6 септември талибаните заявиха, че контролират цялата афганистанска територия, а на 7 септември обявиха състава на временно правителство, чиято легитимност все още не е призната от нито една държава.

Въпреки мерките, предприети от талибаните, икономическото положение в страната продължава да бъде изключително тежко. Според съвместен доклад, публикуван от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и Световната продоволствена програма на ООН в края на октомври 2021 г., повече от половината от населението на Афганистан (около 22,8 млн. души) може да се сблъска с критичен недостиг на храна между ноември и март. Това до голяма степен се дължи на факта, че радикалите имат достъп само до 0,1% (от 9,4 млрд. долара) от държавните резерви, тъй като голяма част от тях са замразени от САЩ. Талибаните отдавна са подложени на международни санкции, които според ООН и други хуманитарни организации възпрепятстват предоставянето на помощ на населението на Афганистан.
БГНЕС