Цунами след земетресение в архипелага Самоа
Цунами след земетресение в архипелага Самоа / снимкa: БГНЕС

Земетресение с магнитуд 8,3 разтърси американския архипелаг Самоа в Тихия океан, предаде Ройтерс, като цитира Центъра за предупреждение за вълни цунами за западното крайбрежие на САЩ и Аляска.

Земетресението е предизвикало триметрова приливна вълна, ударила села на по-ниските острови от  архипелага, съобщи Тихоокеанския център за предупреждение за цунами в Хавай, цитиран от ДПА.

"Данните за морското равнище показват, че е предизвикано цунами. То може да е разрушително по бреговете близо до епицентъра, а може да е заплаха и за по-отдалечени брегове", посочи центърът.

Информацията за силата на земетресението бе актуализирана, след като първоначално бе обявено, че магнитудът му е от 7,9. Последвалите вторични трусове продължават, посочи Радио Нова Зеландия. Според ДПА епицентърът е на около 204 километра югозападно от о. Самоа, на дълбочина 85 км.

Позовавайки се на центъра в Хавай агенция Ройтерс, според която земетресението е с магнитуд 8, посочва, че то е породило цунами и край Паго Паго са регистрирани вълни с височина над метър и половина. Представител на американското управление на националните паркове, цитиран от Ройтерс, твърди, че на Западна Самоа има загинали, но не уточнява колко са те.

Сведенията за неопределен брой загинали са потвърдени и от говорителка на полицията в Западна Самоа, която каза, че населението е избягало на по-високите места на острова.

Предупреждение за цунами бе издадено за Западните и Източните острови Самоа, островите Кук, Тонга и Фиджи.   

За бдителност за цунами бе предупредено на по-отдалечени от епицентъра острови като Хавай и Папуа Нова Гвинея.