Интензивно отделение болница
Интензивно отделение болница / ThinkStock/Getty Images
Мунира Абдула от Обединените арабски емирства се е възстановила от 27-годишна кома, в която изпаднала след тежка катастрофа, съобщи Би Би Си.
 
Жената била на 32 години, когато автомобилът, с който пътувала, се блъснал в автобус през 1991 г. Тя била на задната седалка и държала 4-годишния си син Омар в ръцете си. Той получил само драскотини, защото майката го защитила от удара, но тя била с тежка мозъчна травма.
 
Мунира Абдула била прехвърляна в различни болници в ОАЕ и в чужбина. През април 2017 година семейството получило субсидия за лечение в Германия. Жената била оперирана и непрестанно трябвало да бъде на физиотерапия, за да не атрофират мускулите й.
 
През юни 2018 година, седмица преди изписването, тя се раздвижила. Това изглежда било предизвикано от скандал в стаята й, в който участвал синът й. Изглежда Мунира Абдула усетила, че той е застрашен и започнала да издава неясни звуци. След три дни извикала сина си по име, а после казала имената и на своите братя и сестри. Когато се събудила, тя с трудност отговаряла на въпросите на лекарите и казала стихове от Корана.
 
С времето Мунира Абдула станала по-комуникативна. Сега отново е преместена в болница за физиотерапия и рехабилитация в страната си.
 
В доклад на болницата от миналия месец се казва, че "тя може да общува, особено в познати ситуации".
 
"Причината, поради която споделих тази история с хората, е никога да не губят надежда по отношение на близките си, не мислете, че са мъртви, когато се намират в такова състояние," каза Омар пред в. "Нешънъл", който се издава в ОАЕ.
БТА