Чешкият премиер подава оставка
Чешкият премиер подава оставка / снимка: БГНЕС

Чешкият премиер Петър Нечас заяви, че ще подаде оставка, а управляващата коалиция ще се опита да състави ново правителство, ръководено от друг политик, посочен от неговата Гражданска демократическа партия, съобщиха световните агенции.

Нечас е подложен на засилващ се натиск да се оттегли заради скандала около твърденията, че негова близка сътрудничка е злоупотребявала с правомощията си и е подкупвала политици, отбелязва Ройтерс. Шефката на кабинета на премиера, 48-годишната Яна Нагиова, която според медиите била негова любовница, миналата седмица беше задържана по обвинение, че използвала службата за военно разузнаване за незаконно следене на съпругата на премиера, припомня Франс прес.

"Утре ще подам оставка като премиер. Поемам върху себе си пълната политическа отговорност" за случилото се, заяви Нечас на пресконференция в Прага, цитиран от ИТАР-ТАСС. Нечас направи това изявление след заседание на ръководството на Гражданската демократическа партия, на която той е председател, допълва БТА.

Мартин Куба пое ръководството на Гражданската демократическа партия (ГДП) в Чехия, след като Петър Нечас подаде оставка от председателския пост, съобщи чешки информационен сайт . След заседанието на изпълнителния съвет на партията не бе обявено кой ще бъде нейният кандидат за премиер след очакваната по-късно днес оставка на Нечас и като министър-председател.

ГДП има хора, които са готови да поемат отговорността (да бъдат премиер)", каза Куба - досегашен първи заместник-председател на партията и министър на промишлеността и търговията. По думите му в партията са обсъждали "от шест до осем имена", като за новото правителство ще се дискутира с коалиционните партньори, посочва idnes.cz.

Електронното издание на вестник "Млада фронта днес" привежда и думите на друг заместник-председател на управляващата партия - Павел Блажек, която е и министър на правосъдието, - че "кандидатите, които желаят, са доста повече от тези, които са желани". Но определянето на бъдещия премиер не зависи само от ГДП и партньорите й в досегашната правителствената коалиция - ТОП 09 и Либерални демократи, - а и от президента Милош Земан, който по конституция трябва да номинира премиера с мандат да състави правителство. Утре новия лидер на ГДП Мартин Куба ще се срещне с държавния глава, посочва чешката медия.

Преди заседанието на изпълнителния съвет на ГДП Петър Нечас обяви, че се оттегля от политиката след 20-годишна кариера в нея и няма да се кандидатира на парламентарните избори догодина. От развитието на днешните събития може да се заключи, че ГДП няма намерения да отива на предсрочни избори, отбелязва idnes.cz.