Чешкият премиер подаде оставка след скандал за корупция
Чешкият премиер подаде оставка след скандал за корупция / снимка: БГНЕС, архив

Чешкият премиер Петър Нечас връчи официално тази вечер на президента Милош Земан оставката си след скандал за корупция и злоупотреба с власт, включващ най-близката му сътрудничка, предаде АФП. Съгласно конституцията оставката на премиера слага край и на правителството.

Възлагам ви да се занимавате с текущите въпроси до назначаването на ново правителство и да не вземате стратегически решения, заяви президентът. Земан съобщи, че до края на седмицата ще разговаря с лидерите на парламентарно представените партии, с които ще обсъди политическата ситуация.

Скандалът избухна след временното задържане на началничката на канцеларията на Нечас, 48-годишната Яна Нагиова, която чешки таблоиди представят като негова любовница, припомня БТА.

Нечас подаде оставка и като председател на чешката Гражданска демократическа партия (ГДП) - една от трите партии в коалицията, която управлява от юли 2010 г. и включва още партия ТОП09 и малката центристка формацията ЛИДЕМ.

Трите партии настояват кабинетът да продължи да управлява с нов премиер, предложен от ГДП, а опозицията настоява за свикване на предсрочни избори в най-кратки срокове. Президентът Земан обаче наскоро заяви, че би искал парламентарните избори да се състоят заедно с изборите за Европейски парламент на 24 и 25 май догодина, за да се спестят пари на данъкоплатците.