Чеку: Свободен съм и се връщам в Косово
Чеку: Свободен съм и се връщам в Косово / БГНЕС

Бившият косовски премиер Агим Чеку се завърна в Косово, след като бе освободен от българското правосъдие въпреки издадената срещу него от Сърбия международна заповед за арест, съобщи днес неговата партия, предаде АФП.

"Свободен съм и се връщам в Косово", заяви бившият косовски премиер пред белградската агенция „Бета", обяснявайки, че българската прокуратура не се е противопоставила на решението на съда да бъде освободен.

Агим Чеку беше арестуван на 23 юни при влизане от Македония в България. Той има червена бюлетина от Интерпол заради обвиненията на Белград, че е участвал в престъпления срещу косовските сърби.

Определението на Окръжния съд в Кюстендил, който не уважи искането на прокуратурата за временно задържане на бившия косовски премиер Агим Чеку, не е било протестирано от прокуратурата пред Софийския апелативен съд. Това потвърди председателят на съда Мирослав Начев, цитиран от Българската телеграфна агенция. Пълномощниците на Чеку са получили официално препис от определението на Окръжния съд.