Чеченски екстремисти поеха отговорност за атентата в Москва
Чеченски екстремисти поеха отговорност за атентата в Москва / Reuters

Група чеченски екстремисти са поели отговорност за атентатите в московското метро, съобщава БГНЕС, позовавайки се на CNN. Информацията се е появила на един от сайтовете на чеченските радикални групировки. Междувременно общият брой на жертвите при кървавите атентати в московското метро достигна 39 души, след като ранена жена почина в болница.

Директорът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников заяви, че основната версия, по която се работи, е, че зад атентатите стои терористична група, "имаща отношение към Северно-Кавказкия регион".

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че бойци, действащи по афганистанско-пакистанската граница, може би са помогнали в организирането на самоубийствените атентати в московското метро, предаде Ройтерс. На въпрос дали има чужда намеса в бомбените нападения, Лавров отвърна: "Не изключвам такава възможност. Всички знаем, че по афганистанско-пакистанската граница, в така наречената ничия земя, са се окопали нелегални терористи. Знаем, че мнозина там активно кроят атентати, не само в Афганистан, но и в други страни. Понякога следите водят към Кавказ", добави външният министър, без да назовава Ал Кайда.

Руски представители смятат, че бунтовниците в Северен Кавказ - Чечения, Ингушетия и Дагестан, имат връзки с Ал Кайда, напомня Ройтерс.

При двата атентата в московското метро на метростанциите "Лубянка" и "Парк на културата" загинаха 39 души, ранени бяха 71 души. Пострадалите се намират за лечение в различни болници в руската столица. Петима души са в крайно тежко състояние.

В Москва е обявен ден на траур за загиналите при експлозиите в метрото. Руските телевизионни канали и радиостанции няма да излъчват реклами и развлекателни програми, предаде РИА Новости. Учрежденията към департамента за култура в град Москва, включително и някои кина, отменят провеждането на увеселителни и развлекателни мероприятия.

Московските власти съобщиха, че дните по Великденските празници и 9 май ще бъдат засилени мерките за безопасност в града. Ще бъдат засилени мерките за безопасност не само в метрото, но и по железопътните гари и наземния транспорт - автобусен, тролейбусен, трамваен. Засилените мерки ще обхванат както дните около Великден, както и около празненствата по случай 9 май.

Междувременно полицията задържа жена, която два пъти се обаждала, за да предупреди за предстоящи взривове в метрото, съобщи ИТАР-ТАСС. Жената се обадила в полицията и обявила, че се готви да се взриви на станция "Партизанская". Станцията била внимателно проверена, но взривни устройства не били открити. Малко по-късно същата жена се обадила отново с лъжливо предупреждение за предстоящ атентат на станция "Шчелковская", допълва БТА. Малко след второто обаждане жената, която била в нетрезво състояние, била арестувана. Срещу телефонната терористка е започнало дознание, в процеса на което ще бъде взето решение дали да бъде заведено наказателно дело. В такива случаи руският наказателно-процесуален кодекс предвижда затвор до 3 години.