България няма да попречи на Сърбия по пътя й към ЕС
България няма да попречи на Сърбия по пътя й към ЕС / снимка: БГНЕС, архив

Българското посолство в Белград отрече информациите, че София може да попречи на Сърбия по пътя й към членство в Евроепйския съюз. Отговорът на посолството идва след спекулации в българските медии, че страната ще поиска права за българското малцинство в Сърбия, посочва белградското радио Б92

България имаше активна роля в процеса на получаване на статута за кандидат за членство на Сърбия в ЕС, защото евроинтеграцията е най-добрият път заедно да решаваме и политическите, и икономическите проблеми на българското малцинство в държавите от Западните Балкани, каза високопоставеният български дипломат Георги Георгиев в посолството ни в Белград пред вестник Данас. Така той коментира спекулациите в медиите, че България ще употреби право на вето, за да осигури спазване на правата на българското малцинство на територията на Сърбия.

Георгиев допълни, че оценява факта, че сръбските политици са проявили храброст, осъзнават важността на този момент и ясно показват, че се стремят към една модерна държава, насочена към Eвропейския съюз и затова имат пълната подкрепа на България.

Медиите в Белград припомнят, че на Великден в Босилеград българският вицепрезидент Маргарита Попова е казала при срещата си с представители на българското малцинство, че Сърбия ще бъде еврочленка, но това не може да се случи, ако не бъдат решени въпросите на българската общност в Сърбия. В Белград отбелязват, че докато представители на българската общност в Сърбия са приятно изненадани от думите на българския вицепрезидент, то председателят на Националния съвет на българите в Сърбия Зоран Петров счита, че думите на Маргарита Попова са преувеличени.