Българин загина в Белгия при взрив на бомба от Първата световна война
Българин загина в Белгия при взрив на бомба от Първата световна война / БГНЕС

Българин загина, след като неизбухнал боеприпас от Първата световна война се взриви на строителна площадка в белгийския град Ипър, съобщават местни медии. При инцидента е починал и турски работник, а други двама негови съграждани са били ранени, единият от които е пострадал тежко.

Злополуката е станала при изкопни работи вчера следобед на обект в индустриална зона на град Ипър. Багерът е закачил снаряда, при което той се взривил.

Според първоначални информации, българинът не е бил официално регистриран в Белгия. Той работел във фирма за изолации.

Преди дни в посочения район са били открити стотици невзривени боеприпаси от началото на миналия век, с чието прочистване се заели специални части на белгийската армия.

Стратегическият град Ипър е бил съюзническа база по времето на Първата световна война. Поради тази причина той е бил подложен на непрекъснат артилерийски обстрел от германската артилерия. В периода 1914-1915 г. градът е бойно поле, през което преминава нахлуването на германската армия във Франция. В битките за града умират близо половин милион души, като в сраженията срещу германските войски се бият французи, британци и канадци.

Смята се, че хиляди неизбухнали снаряди са останали в земята от 1918 г. насам.