Българин e отвлечен в Сомалия
Българин e отвлечен в Сомалия / netinfo
Българин и трима французи са били похитени от тежко въоръжени бунтовници от летище в Централна Сомалия. Според агенция „Ройтерс" въоръжените нападнали летището и отвлекли служители на френската благотворителна организация „Действие срещу глада".

Пред Дарик говорителят на външно министерство Драговест Горанов заяви, че в момента министерството изяснява случая, но събирането на информация е затруднено, тъй като България няма посолство в Сомалия.

Най-близката дипломатическа мисия на страната ни е в Етиопия. Пред Дарик временно изпълняващият длъжността посланик в страната Симеон Дерпатов заяви, че е уведомил сомалийското посолство за инцидента и очаква информация.

„Нямаме никаква информация. Знаете, че връзката е много трудна със Сомалия. Аз съм помолил сомалийското посолство, но много се съмнявам и те да имат някаква информация. Случат ще се изясни до един – два дни. Те са отвлечени по линия на Червения кръст. От Червения кръст очаквам до ден да съобщят кои точно са хората, но аз не знам дали има български специалист, работещ по линия на Червения кръст в Сомалия”, каза още Симеон Дерпатов.

От началото на годината все повече чужденци и служители на хуманитарни организации стават жертва на отвличания и убийства с цел откуп, извършвани от ислямистки бунтовници в Сомалия. Преди няколко дни стана ясно и че Франция и Испания подготвят действия срещу Сомалийските пирати, които отвлякоха няколко кораба в Червено море през последните месеци.