Бури причиниха смъртта на 65 души в САЩ
Бури причиниха смъртта на 65 души в САЩ / БГНЕС

Бури причиниха смъртта на най-малко 65 души в 9 американски щата. Лошото време взе най-много жертви в Оклахома - поне 23, Мисури - 11, Тексас - 10, и Айова - 8, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Започналите в петък бури сложиха край на необичайното мекото за зимата време в САЩ. В засегнатите от лошото време райони температурите паднаха под нулата, има силни снеговалежи и поледици. Това важи за голям район - от Тексас и Калифорния на юг и югозапад до Мейн на североизток.

Стотици хиляди американци често остават без електричество. Хиляди бяха принудени да напуснат неотопляваните си жилища и да поискат временно настаняване в специално създадените приюти.

Неочакваният снеговалеж направи непроходима една от главните магистрали в Калифорния, в планински район недалеч на север от Лос Анджелис. Снегът, градът и поледицата доведоха до пълен хаос по пътищата. Местни жители твърдят, че не са виждали подобно нещо от минимум 20 години.

Ниските температури вече нанесоха огромни щети на плантациите с цитрусови плодове. По предварителни оценки те възлизат на един милиард долара; ще бъдат закрити хиляди работни места в селското стопанство.

Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер вече поиска от президента Джордж Буш да обяви щата за зона на стихийно бедствие, за да бъде облекчено оказването на помощ на пострадалите.

Стотици полети бяха отменени в Тексас заради заледявания на пистите на летища. Много пътища в щата са неизползваеми.