Брюксел дава зелена светлина за патрулна операция край Сомалия?
Брюксел дава зелена светлина за патрулна операция край Сомалия? / снимкa: БГНЕС

Морската патрулна операция на Европейския съюз край бреговете на Сомалия може да получи зелена светлина утре от Съвета на външните министри, който се събира в белгийската столица.

Целта на операцията е да се противодейства на морското пиратство в този регион, чиито нападения в последно време непрекъснато се засилват.

В рамките на "Морска сила на Европейския съюз Сомалия" (EU NAVFOR Somalia) военни кораби от страни в Европейския съюз ще ескортират търговски съдове и в случай на пиратски нападения ще могат да използват оръжията си. Те ще охраняват кораби, превозващи храни и друга хуманитарна помощ за прогонено от родните си места население на Сомалия, но ще оказват помощ и на други морски съдове, застрашени от пиратски нападения.

Патрулно-ескортиращата морска сила на Европейския съюз, чийто щаб ще е разположен в Нортууд (Великобритания), ще се командва от британския вицеадмирал Филип Джоунс. Командващ на морската операция "на място" през първия й период ще е комодор Антониос Папайоану от Гърция. Засега се предвижда операцията да продължи до края на другата година.

Военни ескортиращи морски съдове от страни в НАТО вече участват в подобна мисия край Сомалия. Неотдавна Алиансът получи благодарствено писмо от ООН, в което се посочваше, че откакто кораби на страни от Алианса са се включили в охранителна дейност, не е имало случай пирати да овладеят ескортиран от тях морски съд, превозващ хуманитарни помощи.