Британският премиер се оплака, че бил неправилно разбран
Британският премиер се оплака, че бил неправилно разбран / снимка: БГНЕС

Британският министър-председател Дейвид Камерън каза, че е бил неправилно разбран по въпроса за Европа и че коментарът му, навеждащ на мисълта, че министрите, които възнамеряват да призовават британците да гласуват за излизане от Европейския съюз, ще трябва да напуснат, е бил неправилно изтълкуван, съобщи Ройтерс.

Камерън, който обещава да предоговори отношенията на Великобритания с ЕС преди свикването на референдум за членството на страната в общността, стана обект на присмех в британските вестници, които го обвиниха, че прави смущаващ обратен завой по въпроса.

"Ясно ми е, че казаното от мен беше погрешно изтълкувано", заяви той на пресконференция след срещата на лидерите от Г-7 в Германия.

Според него предупреждението му към министрите се отнасяло само за периода на предоговаряне на отношенията с ЕС. Премиерът не пожела да каже дали на министрите ще бъде позволено да "гласуват свободно" на референдума - нещо, което той, изглежда, изключваше само ден по-рано.

Камерън към министрите: Подкрепете ме за референдума за ЕС или напуснете

Камерън призова Украйна и Русия да изпълнят договореностите от Минск, като обвърза това със санкции срещу Русия, посочва ТАСС.

"Съществуващите санкции трябва да бъдат продължени, докато изцяло не бъдат изпълнени Минските договорености", заяви той. "За това са нужни действия както от Украйна, така и от Русия", каза британският премиер.

По думите му Великобритания ще се бори с екстремизма и ще се противопоставя на групировката "Ислямска държава".

Да се замразят парите на терористите, иска Г-7

"Най-сериозните предизвикателства днес са екстремизмът и насилието. Ние ще помагаме за обучението на иракските войски, за да се противопоставят на "Ислямска държава", каза той. По-рано Камерън обяви, че Великобритания ще изпрати още 125 военни инструктори в Ирак, за да повиши боеспособността на иракската армия, която се бори с групировката.

Източник: БТА