Британският премиер обеща нови мерки срещу въоръжената престъпност
Британският премиер обеща нови мерки срещу въоръжената престъпност / netinfo

Британският премиер Гордън Браун заяви, че планира да даде по-големи правомощия на полицията в борбата срещу въоръжената престъпност, включително засилване на наблюдението с камери в проблемни райони, предаде Асошиейтед прес.

На редовната си месечна пресконференция Браун отново отказа да отхвърли спекулациите за предсрочни парламентарни избори, заявявайки, че сега не е време да говори за това.

В последните месеци въоръжената престъпност стана обект на дискусии в политическото пространство, след като миналия месец в Ливърпул бе застрелян 11-годишният Рийс Джоунс.

Браун заяви, че правителството обмисля да даде повече правомощия на полицията "да засича оръжия, да патрулира в проблемни райони, да спира и претърсва, както и да поставя повече камери на подобни места".

Британският премиер говори и за проблема с иранската ядрена програма. Той изрази надежда, че дипломатическите усилия за възпиране на Иран от създаване на ядрени оръжия ще бъдат ефективни. Браун обаче заяви, че би подкрепил налагането на нови санкции от Съвета за сигурност на ООН срещу Техеран, ако това е необходимо.

"Все още вярвам, че процесът, стартиран от нас, който разбира се може да доведе до нова резолюция на ООН, е правилният процес", заяви Браун. "Доказателство за това, че той дава резултати, е потокът от информация към МААЕ. Ще продължим усилията си да превърнем този процес в основното средство за предотвратяване на разпространението на ядрените оръжия. И въпреки някои твърдения, смятам, че трябва да се съсредоточим върху това как да продължим да постигаме напредък чрез процеса. Но, ако е необходимо, ние ще подкрепим нова резолюция на ООН във връзка с този въпрос", допълни Браун.

Очаква се британският премиер да отговаря и на въпроси, свързани с бъдещето на британските сили в Ирак.