Британската полиция задържала рекорден брой заподозрени в тероризъм
Британската полиция задържала рекорден брой заподозрени в тероризъм / снимка: Guliver/Getty Images

Британската полиция е арестувала за една година рекорден брой лица, заподозрени в тероризъм, съобщи Скотланд ярд, цитиран от ТАСС.

От края на април миналата година досега полицията е задържала рекордните 338 души, заподозрени в терористична дейност. Петдесет и шест от тях са на възраст под 20 години. Според полицията повече от 700 британски граждани са заминали за Сирия да се бият в редиците на екстремистите или да ги подпомагат. Предполага се, че около половината от тях са се върнали във Великобритания, отбелязва АП.

Британското правителство обмисля нови закони за борба с ислямския екстремизъм

По данни на полицията в страната се намират стотици британски граждани, участвали в бойни действия в Сирия и Ирак, което е сериозна заплаха за сигурността на Обединеното кралство.

Координаторът на антитерористичната борба в британската полиция Марк Роули каза, че заподозрените не са хуманитарни служители или гостуващи роднини, а лица, пораждащи реална тревога.

Според Роули повече от половината от арестуваните са свързани със Сирия. Той не уточни на колко заподозрени са били повдигнати обвинения.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви вчера нова програма за борба с екстремизма. По думите му предвидените мерки се отнасят предимно за радикални ислямисти. Планът за борба с екстремизма дава право на правителството да забранява организации, проповядващи радикални възгледи на обществени места.

Новите пълномощия ще обхванат групировки, които властите не могат да обявят извън закона въз основа на действащите правни норми. Правоохранителните органи ще получат също право да ограничават свободата на действие на екстремисти, които извършват пропаганда сред младежи - на тях ще им бъде забранено да се изказват по радиото и телевизията, да участват в демонстрации и да разпространяват информация в социалните мрежи без разрешение на властите.

Източник: БТА