Британска партия пусна платена обява, че не е расистка
Британска партия пусна платена обява, че не е расистка / снимка: Guliver/Getty Images

Главната британска евроскептична партия купи цяла страница във в. "Дейли телеграф" за платена обява, в която заяви, че не е расистка. Това стана, след като лидерът й каза в петък, че британците имат повод за притеснение, ако се сдобият с румънци за съседи, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Лидерът на Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж използва платената обява, за да настоява, че "ЮКИП не е расистка партия", и да заяви, че "огромното мнозинство от румънците, които са дошли във Великобритания, желаят да подобрят живота си и биха били добри съседи". Фараж обаче добави, че "организирани престъпни групировки" от Румъния са отговорни за голяма част от престъпленията във Великобритания.

ЮКИП иска Великобритания да напусне ЕС. Партията има силни позиции в проучванията на избирателните нагласи за изборите за Европейски парламент тази седмица, но лидерът й бе подложен на критики заради отрицателното си изказване по адрес на румънците, отбелязва АП.

В радиоинтервю в петък Фараж повтори позицията си, че лондончани биха се чувствали некомфортно, ако се озоват със съседи румънци. На въпрос каква е разликата между румънците и германците, жененият за германка Фараж отвърна: "Знаете каква е."

В началото на годината отпаднаха ограниченията на британския трудов пазар за румънци и българи. ЮКИП заяви, че очаква голям наплив от работници от тези две страни, и използва това като аргумент как членството на Великобритания в ЕС я лишава от контрол над миграцията в рамките на страните от съюза. Десетки хиляди граждани на двете бедни източноевропейски страни действително дойдоха на острова преди отпадането на ограниченията, но официални статистически данни от миналата седмица показаха, че броят на румънски и български работници във Великобритания всъщност е спаднал през първото тримесечие на 2014 г., отбелязва Ройтерс.