Братът на една от жертвите на Брайвик хвърли обувка срещу него
Братът на една от жертвите на Брайвик хвърли обувка срещу него / снимка: Reuters

Близък на жертва на нападението на норвежкия остров Ютьоя хвърли обувка срещу Андерш Беринг Брайвик и извика „Ти си убиец, върви в ада”, съобщи АФП. Инцидентът, който бе последван от аплодисменти и одобрителни възгласи „браво” в публиката, временно спря заседанията през 17-я ден на съдебния процес срещу норвежкия масов убиец.

Братът на един от 69-те убити от Брайвик на 22 юли 2011 г., бързо бе обуздан от силите на реда и изведен към изхода, докато продължаваше да скандира „върви в ада”. По-късно Хайдер Мустафа Касим, кюрд от Северен Ирак, заяви за онлайн изданието на в. „Афтенпостен”, че е искал да „изпрати послание” на подсъдимия. „Исках да изпратя послание на убиеца от името на всички онези, които той унищожи. Той е убиец, терорист”, каза Касим.

По-малкият му брат - 18-годишният Карар, бе сред загиналите участници в младежкия лагер на острова, организиран от управляващата партия. Хвърлянето на обувки е оскърбителен и протестен жест в мюсюлманския свят, понеже подметките на обувките са смятани за нечисти, отбелязва БТА. Черната обувка не уцели Брайвик, а адвокатката му Вибеке Бера, която седеше между обвиняемия и публиката. „За щастие това бе само обувка”, заяви Бера за АФП.

Това е първият сериозен инцидент след началото на процеса на 16 април срещу крайнодесния екстремист, съден за стрелбата на остров Ютьоя и бомбения атентат срещу сградата на норвежкото правителство, при които загинаха общо 77 души.

Ужасяващи подробности за това как последните 12 от общо 69 жертви на Брайвик са умрели на остров Ютьоя, бяха показани в съда днес в Осло, посочва ДПА. Виктория Стенберг, на 17 години, е починала от рани в гърдите и главата, заяви пред съда патоанатомът Сидсел Рогде, като използва манекен, за да покаже къде са попаднали трите куршума.

Рогде описа нараняванията и на други жертви, включително 21-годишния тогава Дидерик Амот Олсен, който е починал от един изстрел в главата. 15-годишният Кевин Берланд е починал от „рани в главата и врата”, допълни патоанатомката.

Брайвик призна, че е извършил двойния атентат на 22 юли  в Осло и на остров Ютьоя, но пледира невинен. Съдът в Осло изслуша двама свидетели, които преживели стрелбата. Единият от тях, Ейвинд Риндал, е бил сред 12-те младежи, които избягали от острова на лодка, улучена от 11 куршума, която по-късно потънала. 23-годишният Риндал разказа, че стрелбата не е била напосоки. „Изстрелите не бяха предупредителни. Той стреляше, за да убива”, заяви той.