Брайвик призна, че извършил убийствата на 22 юли, но не се призна за виновен
Брайвик призна, че извършил убийствата на 22 юли, но не се призна за виновен / снимка: БГНЕС

Антимюсюлманският екстремист, който изби 77 души в Норвегия, призна, че е извършил убийствата, но отказа да се признае за виновен на първото си публично появяване в съда, предаде Ройтерс.

Заседанието на процеса срещу Андерш Бериг Брайвик се състоя в съдебна зала, разположена на две пресечки от мястото, където на 22 юли той взриви бомба и след това застреля на остров 69 млади привърженици на Норвежката работническа партия.

Обвиняемият заяви, че този съд няма правомощията да го съди. "Аз съм военен командир в Норвежкото съпротивително движение и Ордена на норвежките рицари тамплиери. Относно компетенциите на този съд, аз ги отхвърлям, защото вие сте получили мандат от организации, които подкрепят омразна идеология и защото подкрепят мултикултурността", каза Брайвик. Освен това той подчерта: "Признавам деянията, но не съм виновен".

В залата на съда имаше група демонстранти, които бяха издигнали транспарант с надпис: "Да не се дава на фашисти трибуна да говорят", пише БТА. Днешното заседание бе първа възможност за журналисти, оцелели и роднини на жертви да чуят публични изявления 32-годишния Брайвик. В залата бяха допуснати около 120 души, а още стотици хора се тълпяха в други помещения, където имаше видеовръзка с процеса.

Две кървави нападения на 22 юли 2011 г. потресоха Норвегия, като взеха 76 жертви. В Осло избухна мощна бомба, която уби 8 души и рани 15, а малко по-късно 68 души бяха убити след стрелба на остров близо до столицата. 32-годишният норвежец Андерш Брайвик, който беше задържан в деня след нападенията, се призна за виновен и за двете. Неговият адвокат казва: „Клиентът ми признава, че онова, което е извършил, е жестоко, но допълва, че то е било необходимо и че е трябвало да извърши до край тези действия". Това е най-голямото нападение в Западна Европа от бомбената експлозия в мадридското метро през 2004 г., при която загинаха 191 души, отбелязва Ройтерс.