Брайвик приел забранени стимуланти преди нападенията
Брайвик приел забранени стимуланти преди нападенията / снимка: Reuters

Андерш Брайвик, съден за убийството на 77 души на 22 юли миналата година в Норвегия, е приел неразрешени вещества за физическо и умствено стимулиране, съобщи специалист по съдебна медицина, цитиран от Франс прес.

Преди да извърши бомбения атентат в Осло, а после да стреля срещу няколкостотин младежи на остров Ютьоя, Брайвик е погълнал коктейл от ефедрин, кофеин и аспирин (известен като ЕКА), който е забранен в Норвегия и други страни, но се използва често от културистите за бързо сваляне на тегло.

Той е бил под леко или умерено влияние на стимуланти, свидетелства пред съда в Осло професор Йорг Мьорланд от Норвежкия институт за обществено здраве.

Брайвик твърди, че е взел доза ЕКА, която била с 50 процента по-голяма от нормалната, разрешена, според него, в Европейския съюз, само часове преди да предприеме нападенията, посочва БТА.

Според проф. Мьорланд комбинацията от трите вещества повишава самоувереността и засилва склонността за поемане на рискове.

Няколко месеца преди атаките 33-годишният екстремист е приемал анаболни стероиди, за да трупа мускули.

Според мен стероидите не са имали допълнителен ефект, но не изключвам напълно възможността те да са допринесли за изпадане в състояние на агресивност и превъзбуда, уточни Мьорланд.