Брахими: Прекратяване на огъня в Сирия може да доведе до траен мир
Брахими: Прекратяване на огъня в Сирия може да доведе до траен мир / снимка: Reuters

Международният пратеник за мир в Сирия Лахдар Брахими каза, че преодоляването на сирийската криза е изключително труден процес, но изрази надежда за прекратяване на огъня по време на празника Айд ал Адха, което да доведе до трайно спиране на огъня, предаде ДПА.

"Сирийците няма да имат весел празник, но поне могат да се радват на примирие", каза той пред репортери след разговори в ливански служители в Бейрут, където е на необявено посещение. По думите му това ще е микроскопичен шанс, който може да доведе до трайно прекратяване на огъня и на трафика на оръжие и до споразумение за политическо решение на кризата, предава БТА.

Той каза, че сирийската опозиция го е информирала, че на всяко примирие от страна на силите на Асад ще бъде откликнато незабавно. "Чухме от всеки, който срещнахме от опозицията, че ако правителството спре насилието, те ще отвърнат незабавно", каза той пред репортери.

Брахими предупреди, че гражданската война в Сирия рискува да прехвърли границите на страната и да се превърне във всепоглъщащ конфликт, предаде Ройтерс. "Тази криза не може да остане вътре в границите на Сирия безкрайно. Тя или ще бъде решена, или ще се засили и ще погълне всички", каза той.

Международният пратеник каза, че обикаля съседите на Сирия, за да чуе мнението им за кризата. От Бейрут той ще замине за Дамаск, където ще се срещне с президента Башар Асад.