Борисов се среща със Саркози и Фийон в Париж
Борисов се среща със Саркози и Фийон в Париж / cнимкa: Sofia Photo Agency
Борисов се среща със Саркози и Фийон в Париж
22440
Борисов се среща със Саркози и Фийон в Париж
  • Борисов се среща със Саркози и Фийон в Париж

Министър-председателят Бойко Борисов заминава на работно посещение във Франция по покана на френския президент Никола Саркози. Това е първата визита на Борисов на двустранна основа след като пое премиерския пост. 
 
На обяд премиерът Бойко Борисов ще има среща с френския си колега Франсоа Фийон, а в късния следобед той ще бъде приет от френския президент Никола Саркози в Елисейския  дворец. Сред основните теми на разговорите са европейските въпроси и срещи на ниво ЕС, каза френският посланик у нас Етиен дьо Понсен миналата седмица при представянето на програмата на посещението.

Ще бъдат обсъждани и икономическата криза, положението в България и борбата с корупцията и организираната престъпност. По думите му Франция е готова да окаже политическа и морална подкрепа на новото българско правителство, ако тя бъде поискана.

Посещението на българския премиер в Париж ще има и икономически акцент. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще се срещне с представители на Societe Generale, BNP Paribas, Schneider Electric, Gaz de France, Electricite de France и други. Посланикът на Париж у нас Етиен дьо Понсен, заяви преди посещението, че бизнесът във Франция проявява интерес в областите околна среда, управление на водите и развитие на инфраструктурата. Според него Френската страна има интерес и към българската атомна енергетика и е възможно въпросът с АЕЦ "Белене" също да бъде обсъждан.

Вечерта Борисов ще има среща с българската общност в Париж. В делегацията са вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, външният министър Румяна Желева  и нейният заместник Марин Райков, както и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и военният министър Николай Младенов.

Предвижда се във втория последен ден от посещението си българският министър-председател да има работна закуска с бившия френски президент Валери Жискар Д'Естен.