Болест с подобни на ебола симптоми убила няколко души в Конго
Болест с подобни на ебола симптоми убила няколко души в Конго / снимка: БГНЕС

ДР Конго изпрати здравния си министър и екип от експерти в отдалечената Екваториална провинция, след като няколко души починали там от заболяване с подобни на ебола симптоми, предаде Ройтерс.

Засега не е ясно дали има някаква връзка с ебола, която пличини смъртта на над 1200 души в Гвинея, Либерия, Сиера Леоне и Нигерия.

В Боенде се разпространява някаква болест, но не знаем произхода й, заяви говорител на губернатора. По думите му правителството е изпратило екип от експерти от Националния институт за биомедицински изследвания начело със здравния министър Феликс Кабанге Нумби. Професор, който придружавал делегацията при пътуването с президентския самолет, потвърди, че целта на екипа е да установи "точното естество на заболяването", причинило смъртните случаи в Боенде. Според местен жител, пожелал анонимност, около десет души са починали, включително четирима медици, след като страдали от треска, диария и кръвоизливи от ушите и ноздрите - симптомите на ебола.

Демократична република Конго няма обща граница с никоя от засегнатите от вируса страни в Западна Африка, но е преживяла няколко епидемии от болестта, откакто е засечен първият случай близо до река Ебола в Северно Конго през 1976 година, отбелязва Ройтерс.