Богдан Ауреску
Богдан Ауреску / БГНЕС
Министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску заяви, че войната в Украйна е довела до влошаване на европейската и евроатлантическата сигурност, но подчерта, че няма причина за безпокойство, предаде агенция Аджерпрес.

Румънският първи дипломат коментира снощи пред телевизия Диджи 24 войната в Украйна и речта на президента на Русия Владимир Путин по повод Деня на победата над фашистка Германия.

"(…) въпреки анализите, според които на 9 май щяла да бъде отпразнувана победата на украинския фронт, (…) реалността на терен е друга и нищо забележително не можеше да бъде отпразнувано“, посочи Богдан Ауреску. 

Според него речта на Путин е била по-скоро защитаваща и оправдаваща действията на Русия в Украйна, но същевременно в нея е имало елементи, които показват „една изкривена реалност, т.е. реалност, различна от тази, която целият свят познава“.

Ауреску даде пример със споменатите от Путин предложения на Русия, отправени към САЩ и НАТО през декември, които според руския президент били отхвърлени, тъй като съюзниците в НАТО имали напълно различни планове. „ Всъщност именно Руската федерация беше тази, която имаше други планове, което и видяхме чрез огромното струпване на сили около Украйна“, посочи Ауреску. 

Във връзка с изявленията на Путин за активно военно развитие на НАТО на територии, съседни на Русия, румънският външен министър коментира: „Всичко, което НАТО направи от 2014 г. досега, с изнесеното си присъствие на източния фланг, не е нищо повече от пропорционален отговор на все по-заплашителните действия на Руската федерация (…)“ след анексирането на Крим.

Богдан Ауреску коментира и споменатите от Путин доставки на модерни оръжия от страните от НАТО за Украйна като оправдание за "превантивни" действия от страна на Руската федерация. „(…)  всички знаем, че оръжейните доставки за Украйна всъщност бяха направени след началото на инвазията, за да се помогне на жертвата на агресия да се справи с незаконното, непровокирано и неоправдано нападение от страна на Руската федерация", каза Ауреску.
Той посочи, че за Румъния, НАТО и за европейската и евроатлантическата сигурност като цяло, войната в Украйна е довела до влошаване на сигурността.

„Това е абсолютно сигурно“, каза Ауреску, но допълни, че „няма елементи, които да ни притесняват“.
Според него информацията до момента не показва намерение, поне не в близко бъдеще, на Руската федерация да използва ядрени оръжия.

„(...) Руската федерация трябва да е наясно, че всяко материализирано намерение за използване на оръжия за масово унищожение може да предизвика изключително, изключително тежки последствия от страна на международната общност", каза още румънският външен министър пред телевизия Диджи 24.
БТА