Близо 250 жертви е взел в последно време конфликтът в Украйна
Близо 250 жертви е взел в последно време конфликтът в Украйна / БГНЕС

Близо 250 жертви е взел в последно време конфликтът в Украйна. Това заяви помощникът на генералния секретар на ООН за човешките права Иван Шимонович, като цитира данни на мониторингови мисии и обществени организации, предаде ИТАР-ТАСС.

Същевременно украинската криза още не е задминала точката, след която няма връщане, каза представителят на ООН и отправи призив да се положат всички усилия за деескалация на ситуацията в държавата.

Всички страни, засегнати от конфликта, трябва да спрат разпалването на омраза преди изборите за президент на Украйна, насрочени за 25 май. Думите, пропити с омраза, пораждат насилие - трябва да се прекъсне този порочен кръг, заяви Шимонович.

Наблюдателите на ООН констатират в доклад тревожно влошаване на ситуацията с правата на човека в Украйна, заяви Върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В изявлението си, съпътстващо доклад на международните наблюдатели, Пилай каза, че "онези, които имат влияние върху въоръжените групи, отговорни за повечето от насилието в Източна Украйна, /трябва да/ правят всичко възможно да възпрат тези хора да не разкъсат страната на части".

Тя добави, че наблюдателите на ООН се опитват да проверят съобщенията за убийства и наранявания на хора, извършвани от украинските правителствени сили. Освен това наблюдателите са обезпокоени за сигурността на кандидатите в президентските избори на 25 май, каза Пилай, цитирана от Ройтерс.