Бивша съпруга на Мандела оспорва завещанието му, иска селски имот
Бивша съпруга на Мандела оспорва завещанието му, иска селски имот / снимка: Guliver/Getty Images

Бившата съпруга на покойния южноафрикански президент Нелсън Мандела, Уини Мадикизела-Мандела, оспорва завещанието му, подавайки иск за собственост върху имот в село Куну, съобщи местният в. "Дейли диспач", цитиран от ДПА.

В писмо до изпълнителите на завещанието Мадикизела-Мандела и адвокатите й твърдят, че къщата и чифликът в Куну, Източна Капска провинция, се полага на нея и дъщерите й, тъй като били придобити докато Уини все още била омъжена за Мандела.

По волята на държавника, починал на 5 декември миналата година на 95-годишна възраст след продължително боледуване, достъп до къщата трябва да има цялото му семейство. Нелсън Мандела има три брака, три дъщери, 17 внуци и 13 правнуци. Той има и четири доведени деца от брака му с Граса Машел.

"Собствеността в Куну трябва да е на семейството ми за вечно ползване, за да се запази единството на семейство Мандела", посочва бившият президент в завещанието си.

При отварянето на завещанието по-рано тази година стана ясно, че Мадикизела-Мандела, развела се с Нелсън Мандела през 1996 г., не получава нищо в наследство от бившия си съпруг. Двете й дъщери Зенани и Зиндзи получиха по 280 000 долара извън завещанието, припомня ДПА.

Източник: БТА