Бивш вицепрезидент на Саддам: 2008 г. решаваща за американската окупацията в Ирак
Бивш вицепрезидент на Саддам: 2008 г. решаваща за американската окупацията в Ирак / снимка: БГНЕС

Бившият политик номер две от режима на Саддам Хюсеин, Иззат Ибрахим ад Дури, прогнозира, че 2008 г. ще бъде от ключово важно значение за американската окупация на Ирак, предадоха световните агенции.

Според Ад Дури годината ще бъде "финална и решителна за американското присъствие в Ирак". Той подкани американския президент да разкрие истинските данни за броя на убитите в Ирак американски войници от началото на войната там.

Ад Дури призова иракчаните да продължат да нанасят удари на врага навсякъде, за да може тази година да се окаже действително последна за американското военно присъствие в Ирак.

Прогнозите и призивите си Ад Дури отправя в аудиообръщение, излъчено по телевизия Ал Арабия. Автентичността му не може да се потвърди.

Ад Дури беше вицепрезидент на Ирак по времето на Саддам и бивш номер две в иракския Революционен команден съвет. След падането на режима на Саддам той успя да избегне ареста и да напусне страната. САЩ са обявили 10 милиона долара награда за главата му. Няколко пъти беше съобщено, че той е мъртъв, но информациите се оказаха неверни.

Смята се, че Ад Дури играе важна роля във финансирането на сунитския бунт в Ирак, отбелязва Асошиейтед прес.