Бивш премиер се върна в Ливан след 3 години в изгнание
Бивш премиер се върна в Ливан след 3 години в изгнание / снимка: БГНЕС

Бившият ливански премиер Саад Харири се завърна изненадващо в страната днес за първи път от три години, предадоха Франс прес и Ройтерс. Визитата му се разглежда като утвърждаване на ръководната му роля в сунитската общност след кървавото нахлуване откъм Сирия на ислямски екстремисти в североизточната част на Ливан преди няколко дни.

От международното летище, което носи името на покойния му баща Рафик Харири, без предварително оповестяване експремиерът пристигна с черен мерцедес в сградата на правителството в Бейрут и веднага се срещна с премиера Тамам Салам, който оглавява коалиционно правителство. Харири посети също мавзолея на своя баща край джамията "Мохамед ал Амин".

Харири, който е най-влиятелният сунитски политик в Ливан, сам избра да живее в изгнание, след като неговото правителство бе свалено през 2011 г. от коалиция, включваща подкрепяната от Иран шиитска групировка Хизбула. Оттогава той живее, сновейки между Франция и Саудитска Арабия. Веднага след нахлуването на джихадистите в сунитския град

Арсал в Северен Ливан пред няколко дни кралят на Саудитска Арабия, с когото Харири е в близки отношения, отпусна допълнително един милиард долара за превъоръжаване на ливанската армия и лично упълномощи Харири да се заеме с този въпрос. През декември м.г. Рияд вече пое ангажимента да финансира закупки на френско оръжие и бойна техника за ливанските въоръжени сили на стойност 3 млрд. долара. Укрепването на националната армия сега е от огромна важност пред лицето на набезите на терористичните групировки, отбеляза ИТАР-ТАСС.

Внезапната визита на Харири в родината регионалните наблюдатели свързват не само с консолидирането на политическите сили в отговорен за страната момент. Очаква се появата на лидера на сунитската общност в Бейрут да помогне за изхода от задънената улица по въпроса за избор на кандидат за държавен глава.

Президентският пост в Ливан е вакантен от 25 май. Заради политически разногласия гласуването в парламента непрекъснато се проваля. Следващото му заседание е насрочено за 12 август. Според ИТАР-ТАСС не е изключено след евентуалното избиране на президент, на Харири отново да бъде възложено да оглави ливанското правителство, което да проведе отложените от миналата година парламентарни избори.

Източник: БТА