Бин Ладен живял незабелязано в Пакистан девет години
Бин Ладен живял незабелязано в Пакистан девет години / БГНЕС

Осама бин Ладен е успял да живее девет години незабелязано в Пакистан благодарение на смайващата степен на небрежност и некомпетентност на практически всички нива в управлението. Това се посочва в официален правителствен доклад, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Докладът от 336 страници е изготвен от комисия, натоварена да разследва обстоятелствата около специалната операция на САЩ в Пакистан през май 2010 година, при която Бин Ладен бе убит. Телевизия "Ал Джазира" публикува документа на сайта си, след като получи достъп до него чрез неназовани източници. Пакистанските власти не отговориха на молбата да потвърдят автентичността му, отбелязва БТА.

Според доклада няма доказателства, че настоящи или бивши длъжностни лица са помагали за укриването на Бин Ладен, въпреки че такава възможност не може да бъде напълно изключена. Знае се много малко за поддържащата мрежа, с която той е разполагал в Пакистан извън семейството и поддръжниците, които са живели с него в Аботабад.

Документът порицава всички управленски нива, включително армията и разузнаването, че не са успели да открият лидера на терористичната групировка Ал Кайда, който за девет години е живял на шест места в Пакистан.