Бин Ладен искал да смени името на Ал Кайда, за да възстанови имиджа й
Бин Ладен искал да смени името на Ал Кайда, за да възстанови имиджа й / снимка: Reuters, архив

Осама бин Ладен наблюдавал как влиянието на терористичната му организация спада и се оплаквал в последните си писма, че Ал Кайда страда от маркетингов проблем, предаде Асошиейтед прес. Групата му убивала твърде много мюсюлмани и това било лошо за бизнеса. Западът печелел пи ар борбата. Всичките му стари другари били мъртви и той едва им намирал заместници.

Изправен пред тези предизвикателства Бин Ладен, който мразел САЩ и отхвърлял капитализма, обмислял всъщност една от най-американските стратегии. Подобно на частната охранителна компания Блекуотър, авиолиниите ВелюДжет и производителят на цигари Филип Морис, Ал Кайда вероятно се нуждаела от ново начало и ново име.

Въпросът с името бил описан от Бин Ладен в писмо, което впоследствие било открито в комплекса му в Пакистан, предаде БТА. Проблемът според него бил, че в името липсвал религиозен елемент, който да убеди мюсюлманите по света, че те са в свещена война с Америка.

Тъй като пълното име на групата - Ал Кайда ал Джихад станало известно с по-краткия си вариант Ал Кайда, изпускането на думата "джихад" позволило на Запада измамно да твърди, че не е във война с исляма, пише Бин Ладен. Вероятно е време Ал Кайда да се върне към оригиналното си име, смятал той.

Документите представят Бин Ладен като главен изпълнителен директор-терорист, който се опитва да продаде свещената война на компания в криза, отбелязва АП.