Без проблеми продължава изборният ден в Гърция
Без проблеми продължава изборният ден в Гърция / снимка: Reuters

Все така нормално и без сътресения продължава изборният ден в Гърция, с изключение на някои трудности, предизвикани от неявяване на секционни членове в Ираклио, на остров Крит. Те бяха заменени своевременно и изборите продължиха безпроблемно.

Изходът от парламентарния вот обаче остава все така непредвидим. С реален шанс да преминат 3-процентовата бариера са 10 партийни формации, а това е безпрецедентен случай в съвременната история на страната.

Междувременно в социалната мрежа Туитър се появи постинг от представител на лявата партия СИРИЗА, който е изразил оптимизъм относно резултатите във втори избирателен район на Атина.

Посланието на Димитрис Пападимулис гласи: "От всички райони на Атина в два мирише на победа за СИРИЗА и катастрофа за Нова Демокрация и ПАСОК. Нека бъдем силни и да спечелим!"

Ако това се окаже вярно, съставянето на правителство ще изглежда още по-трудно. Все повече се засилва усещането, че този вот ще е неуспешен от гледна точка на ясно оформено лидерство на политическа сила или коалиция, което ще доведе до правителствена криза и може би насрочване на още едни избори през юни.

Въпреки убедеността на служебният премиер Пападимос, че правителство ще има, опасенията остават. Яснота ще има едва след окончателните резултати в близките няколко дни.

*Иван Петриснки е главен редактор на вестник "Български новини"