Берлускони не се притеснява от новото разследване срещу него
Берлускони не се притеснява от новото разследване срещу него / снимка: БГНЕС

Италианският премиер Силвио Берлускони не се притеснява от ново разследване срещу него за използване на държавни самолети за лични цели, предадоха световните агенции.
   
В интервю, дадено по телефона за италианската телевизия "Телеломбардия", Берлускони заяви: "Тази история с използването на държавните самолети не означава нищо".
      
В понеделник прокуратурата на Рим обяви, че по настояване на асоциацията на потребителите "Кодаконс" започва разследване срещу премиера, защото разрешил с държавни самолети да бъдат превозени гости, присъствали на парти на 24 май 2008 г. във вилата на Берлускони "Чертоза" на остров Сардиния. Разкритието беше направено, след като папаракът Антонело Дзападу направи от разстояние снимки на партито. На някои от кадрите се вижда как италианският певец Мариано Апичела, с когото Берлускони записа албум с песни, и танцьорка на фламенко пристигат за партито с правителствен самолет.
      
Сега премиерът припомни в интервюто за италианската  телевизия, че след като е дошъл на власт през пролетта на миналата година, той е отменил разпоредби на предходното правителство на Романо Проди. Съгласно тези разпоредби правителствените самолети не трябваше да се използват за лични цели. Тези разпоредби бяха приети, след като в Италия избухна скандал, че министри и техните семейства пътували с държавни самолети, за да гледат състезание от Формула Едно.
       
След като Берлускони отмени миналата година разпоредбите, сега той има право да вози с правителствени самолети, когото си поиска. Това премиерът припомни в интервюто за италианската телевизия. После без някой да му е поставял въпроса, той каза, че няма да подаде оставка заради скандалите около него.
       
Премиерът е в центъра на общо три скандала. Освен този със самолетите, сега в Италия се говори много и за аферата с подкупа от 600 000 долара, платен от Берлускони на бившия му адвокат Дейвид Милс, за да излъже в съда, както и за аферата с 18-годишната Ноеми Летиция, заради която съпругата на премиера поиска развод в началото на май.
       
Тези три скандала обаче едва ли ще навредят на имиджа на премиера и на неговата партия Народ на свободата на предстоящите избори за ЕП, които в Италия ще бъдат на 6 и 7 юни.
       
Самият Берлускони каза, че очаква на изборите партията му да спечели между 43 и 45 процента и така да стане най-голямата партия в най-големия европейски политически блок - Европейската народна партия. Така, според Берлускони, Италия ще може да предложи Марио Мауро за председател на ЕП.  Мауро беше заместник-председател в досегашния парламент, припомня Франс прес.